Dag 1    2    3    4    5
Dag 2 - Torshavn och fågelbergen vid Vestmanna
 
 

Fågelberg


Färöarna


Heygadrangur

9  juli - På förmiddagen flanerar jag i staden.  De äldsta delarna av staden ligger på Tinganes, en  udde som skjuter ut i hamnen. Här kom de första bosättarna, som var norska vikingar samman varje sommar för att hålla ting och bedriva handel. När man promenerar bland de gamla husen befinner man sig i ett virrvarr av smala gränder och prång. De små, oftast svartmålade husen med vita fönsterramar har traditionella grästak - som vore de en kuliss till någon medeltida film. På Tinganes ligger de äldsta byggnaderna t ex Munkastovan (1400-talet) och Skansapakkahusid (1749).
  
I närheten av Tinganes ligger Skansin fortet. En försvarsanläggning från 1500-talet. Under andra världskriget ockuperade britterna öarna för att de inte skulle falla i tyskarnas händer och använde då Skansin som högkvarter.
   Efter en utmärkt lunch i hotell Hafnias restaurang var det så dags att åka till Vestmanna. Jag hade köpt en guidad tur på turistbyrån (det finns flera olika utflykter att välja på). Bussresan går via den övre fjällvägen med vackra vyer över fjordlandskapet. Vid Vestmanna går vi ombord på en modern snabbgående båt och börjar färden mot fågelbergen. Klipporna är uppemot 600 meter höga som mest och i dom branta stupen betar fåren. Strax ser jag dom första lunnefåglarna som svirrar runt båten och en storlabb glider förbi. Vädret är lite småruggigt och molnen som ständigt skiftar karaktär hänger över klipporna. Typiskt färöväder alltså.
   Under årmillionerna har havet grävt ut stora grottor i bergen och det är en märklig känsla när båten glider in i dessa mystiska rum. På klipphyllorna larmar tretåig mås, sillgrisslor och stormfågel medan lunnen bebor de högre regionerna där den gräver ut sitt bo i grässvålen. Stormfågeln är en nordatlantisk oceanfågel som lever av bläckfisk och avfall från båtar som han ofta följer. Förr i tiden ansågs han av sjömännen båda storm.
   Kvällen tillbringas på Marco Poolo där jag språkar med två italienska snickargesäller. Dom har vackra gesälluniformer och är på Färöarna för att söka jobb. I Italien är det obligatoriskt att ha arbetat utomlands innan man anses fullärd inom sitt yrke och kan få sitt mästarbrev.


Vestmanna


Lunne


Fågelberg

<< Dag 1       Dag 3 >>