Dag 1-3    4    5    6   7-9               
HögvålenHögvålen
 


DjupdalsvallenRamundberget

Härjedalen 11 - 19 juni 2011

17 juni -  På morgonen är det 12.5°C uppe i bergen och blyfärgade moln skymmer dom högsta topparna. En rödräv ses i skidbyn när jag är på väg ner mot Vemdalen.
   Åter en lång bilresa via Linsell till Lofsdalen, där en stor renhjord håller till i skogslandet. Fram mot Högvålen, som är Sveriges högsta bebodda by, 830 m ö.h. går vägen genom stora fjällbjörksskogar genomkorsade av små vattendrag där flugfiskare i gröna vadarestövlar provar fiskelyckan. Fortsätter till Funäsdalen och gör en promenad uppför Funäsberget i hopp om att se lavskrika eller tretåig hackspett, men det har tydligen gått spöken i dom här två fåglarna och det misslyckas igen.
   Från Funäsdalen går färden mot Bruksvallarna och sista biten på en betalväg fram till Djupdalsvallen där bilen parkeras. Mittåkläppens skarpt skurna profil har jag kunnat beundra från bilen vid anfarten, och nu börjar en vandring genom fjällbjörkarna upp längs bergets sydsluttning. Här sjunger blåhakar, ivriga lämlar kilar framför fötterna, ängspiplärkan ligger redan på boet, och på högre höjd under ett tvärt stup varnar två ringtrastar samtidigt som en fjällvråk dyker upp från ingenstans. En renhjord söker svalka på ett snöfält och passeras när jag sakta tar mej uppför branten på det slippriga underlaget. Utsikten är ju inget att klaga på med Ramundsbergets delvis snötäckta sidor mitt emot, men jag kan inte låta bli att tänka på hur det skulle se ut vid klar väderlek.

18 juni - Åker till Funäsdalen och fortsätter uppe på Flatruet, Sveriges högst belägna väg i hopp om att nå fram till Ljungdalen och därmed få se Helags, 1 797 m ö.h. Sveriges högsta fjäll söder om polcirkeln. Det ser inte lovande ut i duggregnet, och framme vid stenmonumentet på 975 meters höjd står dimman tät som en vägg. Jag drar mej till minnes något som jag läst, något om ett sällskap som väntat i fjorton dagar på bättre väder för att kunna gå upp på Helags-toppen. Så troligen är området kring Helags en plats med notoriskt knepigt väder.

19 juni - Hemresa, Kalmar via Västerås, ca 90 mil. Totalt 335 mil.
  
 


 
HögvålenDjupdalsvallenMittåkläppenRenar

       
<<Dag 6