Dag 1    2-3    4-5    6-7    8-9
Dag 6-7 Kärkevagge och Njulla
 
 

Abisko


Kärkevagge


Kärkevagge


Kärkevagge


 

16 juni - I strålande väder gav vi oss iväg 7.00. I rådande väderlek, klart och vindstilla, kändes det verkligen som rätt dag att besöka Kärkevagge, en av Sveriges mest spektakulära fjälldalar. Den sena våren häruppe gjorde sig påmind genom att det fortfarande var gott om snöfläckar som stigen korsade. Så här tidigt på dagen var de dock relativt hårda och lätta att korsa innan den allt mer tilltagande värmen gjort sitt.
   Efter ängspiplärka var blåhake den vanligaste fågeln och överallt hördes och sågs sjungande individer.
Även stenskvätta var allmän men piparna var fåtaliga, endast någon ljungpipare som hördes på håll. Rätt omgående konfronterades vi med en av dagens målarter ringtrast, då en hane satt och sjöng i mynningen in i dalen.
   Vid dagens slut kunde vi summera ihop tio exemplar av denna art, en imponerande dagsiffra. Snart hittade vi dom första snösparvarna, totalt såg vi tiotalet under dagen. Dagens klo var annars dom tre vinterhämplingarna som vi kunde observera ganska länge. I sjungande hane indikerade dessutom det intressanta faktum att arten sannolikt häckar här i dalen.
   Av fjällripa såg vi tre tuppar och en höna som ofta låg uppe på dom stora stenblocken. I det flacka deltaliknande partiet långt in i dalen fick vi verkligen avnjuta spelande mosnäppor som flög och sprang med uppåtsträckta vingar. De flesta i gruppen passade också på att göra ett besök till den berömda trollsjön Rissajaure, Sveriges klaraste sjö, fortfarande helt istäckt. I de mäktiga massiven i väster kunde vi höra och se enstaka laviner som gick i värmen.

17 juni - Trots samma fina väder som dagen innan blev det lite av en sovmorgon eftersom liften upp till fjället Njulla startar 9.30. Hela gänget tar liften upp på fjället ackompanjerade av spelflygande trädpiplärka, lövsångare och blåhakar.
  
Väl däruppe drog vi oss långsamt vidare upp mot själva toppen, 1169 meter över havet. Minst två fjällabbar sågs vid flera tillfällen, fyra snösparvar, och totalt fyra fjällripetuppar. Några ringtrastar och en flock med tio ljungpipare, bland dom en enstaka fjällpipare sågs också. Från toppen hade vi Torneträsk spegelblank under oss och alldeles vindstilla. Kan man tänka sig en vackrare plats för vår fikapaus?
   Av växter hittade vi blommande lapsk alpros, kant- och lappljung, fjällspira och fjällsippa. Några tog liften ner medan övriga gav sig av nedför den branta östsluttningen. Nedstigningen var nog så besvärlig och kändes ordentligt i benen. Av fåglar fick vi fina obsar av ringtrast, många blåhakar och en "skrattande" dalripa som skrämdes upp.


Kärkevagge


Njulla


Kärkevagge


Njulla

<< Dag 4-5       Dag 8-9 >>