Öland 2019


Blåmes Parus caeruleus - Öland 19 mars.
Parus caeruleus, den himmelsblå mesen är en favorit i repris. Så värst mesig är den inte heller utan jagar ofta bort sin större kusin talgoxen från vintermatningen. Hur många gånger kan man fotografera en blåmes utan att tröttna? Fråga igen om några år...


Mindre hackspett Dryobates minor - Västerstads almlund, Öland 19 mars.

Västerstads Amlund befinner sej i ett stadium av förfall på grund av almsjukan som håller på att ta död på alla Ölands almar.
Den enes död är emellertid den andres bröd och i lunden finns nu minst två par större hackspettar. Den mer sällsynta mindre hackspetten verkar för närvarande endast representeras av denna hona och förhoppningsvis får hon sällskap till våren.
OBS gå inte inte in i lunden speciellt inte när det blåser, döda grenar faller ner.Större hackspett Dendrocopos major - Öland 11 mars.
Vintertid lever "större trädhuggaren" mest av gran- och tallfrön. Här har den kilat fast en tallkotte i en så kallad "kottesmedja."


Salskrake Mergellus albellus - Kalmarsund 1 mars.
Mergellus albellus betyder fritt översatt "den vita som dyker" och är en av mina favoritfåglar som övervintrar vid kusterna i södra Sverige.


Brunand Aythya ferina - Kalmarsund 27 februari.
Brunanden, här en hane, är normalt en flyttfågel som övervintrar i Västeuropa, på brittiska öarna och även i tropiska Afrika.


Storskrake Mergus merganser - Kalmarsund 26 februari.


Sångsvan Cygnus cygnus - Kalmarsund 20 februari.


Salskrake Mergellus albellus - Kalmarsund 13 februari.


Salskrake Mergellus albellus - Kalmarsund 13 februari.


Smådopping Tachybaptus ruficollis - Kalmarsund 23 januari.
Den senaste tiden har temperaturen legat på minus i Kalmar och dom inre vikarna är isbelagda. Där det finns strömmande vatten, t ex vid broar och smala sund finns det ännu öppet vatten. Smådoppingarna, i dag var dom fem till antalet, var samlade vid Lindöbron.


Salskrake Mergellus albellus - Kalmarsund 20 januari.
Linné ansåg att salskraken var vårt lands vackraste fågel. Bilden visar en hona av salskrake, men Linné avsåg nog hanen, som är elegant tecknad i svart och vitt. Våra fåtaliga svenska salskrakar häckar vid tjärnar och småsjöar inne i lappmarksskogarna, och ses i södra Sverige under vintern.


Snatterand Mareca strepera - Kalmarsund 18 januari.


Stjärtand Anas acuta - Öland 10 januari.
Den vackra stjärtandshanen, ett "fullblod" bland änder, hade det jobbigt att ta sej fram i issörjan.


Stjärtand Anas acuta - Öland 10 januari.


Stjärtand Anas acuta - Öland 10 januari.


Skäggmes Panurus biarmicus - Öland 1 januari.


Skäggmes Panurus biarmicus
- Öland 1 januari.


Strömstare Cinclus cinclus
- Emån, Ems herrgård, Emsfors.
"Den lilla vinterbadaren" höll till vid träbron som går över Emån och nedströms bron.