Dag 1-3    4    5     6    7-9
Österrike 17 - 25 juni 2006
 
 

Fehmarn


Zeller See


Jvstn i Zell am See


Hundertwasser
 

17 juni  Malmö - Kassel. Resan börjar i Malmö där jag blir hämtad redan vid Scandic Hotel för transport till en stor terminal inte långt från Öresundsbron. Danmark passeras snabbt på fina motorvägar och vid Rödbyhamn rullar vi på färjan som tar oss över Fehmarn Bält. På Fehmarn pågår förberedelsearbeten (trots protester) för en 18 km lång bro över sundet som kommer att förena norra Tyskland med Danmark. I övrigt förekommer inga "umleitungen" och med stopp för lunch och kaffe når vi sen eftermiddag Kassel. Vårt hotell ligger i centrala staden vid Wilhelmshöher Alle och efter middagen tar somliga en lång promenad upp mot slottet med Herkules monumentet

18 juni Kassel - Saalbach. Tidig frukost och ut ur staden mot autobahn. Utsikten är ibland "landskapsvis" och väldiga broar förbinder bergen över en floddal. I München pågår fotbolls VM och vi ser nya Allianz Arena likt ett jättelikt UFO som just har landat. Chiemsee passeras och vid Bad Reichenhall åker vi in i Österrike.
  Vi åker på smala slingriga vägar med väldiga berg på båda sidor. Mycket imponerande, storslaget. Snart når vi Saalbach vår hemvist för kommande fem dagar.

19 juni - Zell am See. I dag följer jag med på en utflykt till en av den österrikiska alpvärldens mest kända orter. Själva centrum är bilfri så bussen får parkeras strax utanför. Orten ligger vackert vid Zellersjön omgiven av mäktiga alpmassiv som ännu har snö på topparna. Här finns romantiska trånga gator och husen har balkonger rikligt prydda med olika blomster.
   Inte långt från centrum kan man ta bergbanan (gondollift) upp till Schmittenhöhe på 2 000 meter. Här är utsikten enastående med mer än 30 toppar på +3 000, däribland Grossglockner och Kitzsteinhorn.
   Zell am Sees rykte som skid- och semesterort av rang startade med att Kaiserin Elisabeth, Sisi populärt kallad, år 1885 besteg Schmittenhöhe. Då fanns naturligtvis ingen lift utan man fick utnyttja riddjur eller gå till fots. Idag finns en vandringsstig (Sisi Rundweg) döpt efter händelsen år 1885.
   På glaciären Kitzsteinhorn ovanför Kaprun åker man skidor mitt i sommaren. Sedan kanske det passar med ett dopp i Zellersjöns 25-gradiga vatten. Sjön lär förresten vara en av Europas renaste och vattnet har dricksvattenkvalitet.
 


Saalbach


Zeller See


Grand Hotel


Zeller See

        Dag 4 >>