Dag 1-3   4-7   
Mallorca 29 april - 6 maj 2014
 

Albufera


Albufera


Grässångare


Purpurhöna


Styltlöpare
 


29 april
-
Jag brukar sällan åka till samma semestermål två gånger, men den här resan gick direkt från hemorten, vilket alltid är ett bra skäl. Ett annat skäl var att jag nu hade en betydligt bättre kamera, lämplig för fågelfotografering jämfört med 2006 års resa. Speciellt hade jag förhoppningar att det stora våtmarksområdet Albufera med sina fasta gömslen skulle kunna resultera i några bra fågelbilder. Nu visade sej att ljuset under största delen av dagen låg fel, endast sen eftermiddag hade man hyfsat ljus vid "Bishop 1 hide". Sen har det också blivit mycket mer folk som besöker området, dom flesta utan intresse eller kunskap om fåglarna och man undrar vad dom gör i gömslena, utan kikare!

30 april - Efter frukost blir det en fem kilometer lång promenad till Albufera från hotellet i Port Alcudia. Från landsvägen in till besökscentret Sa Roca är det en kilometer och man hör genast dom högljudda cettisångarna. Natt- silkes- och purpurhägrar flyger över, härfåglar hörs och enstaka trastsångare kraxar.
   Mitt på dagen tilltar värmen i det soliga vädret men när det börjar blåsa blir det behagligare. Vid "CIM-hide" ligger ljuset fel men styltlöpare olika vadare och tre arter strandpipare ses fint. Kamsothönan har återinförts till Albufera och kan ses i dom många kanaler som genomkorsar området. Betydligt svårare är det att se kaveldunssångare och jag lyckades endast få en skymt av dom skygga fåglarna. Andra fåglar som man ser men framförallt hör nar man vandrar runt på områdets otaliga stigar är sammetshätta, grässångare, gulhämpling, natthäger.
  
Vid gömslena "Bishop" ett och två är ljuset något bättre och en fågel som jag inte såg 2006 är skedstork. Den går i den bortre änden av den lilla våtmark som ligger framför gömslet där det också finns ett 20-tal rödhuvade dykänder och några purpurhöns.
   En spansk skolklass väller in i gömslet, det blir högljutt värre så jag tar lokalbussen tillbaka till Port Alcudia.

1 maj - Vis av gårdagens trängsel vid Albufera skippar jag frukosten och tar lokalbussen till våtmarken 06.30. Grindarna är stängda men det går att passera till vänster om grinden. Det är en otroligt vacker morgon och endast enstaka besökare rör sej i området så här tidigt. Att dom flesta är fågelskådare syns tydligt, dom är behängda med diverse optisk utrustning.
   Jag får en och en halv timme ensam i "Bishop-gömslena" och en del hyfsade bilder. En brun kärrhök går ner i vasshavet där den troligen har sitt bo. Några vanliga och en skäggtärna flyger fram och åter över vattenspegeln och purpurhönsen visar sej fint. Utanför gömslet ljuder sången från alla sydnäktergalar, gulhämplingar och trastsångare. En svensk grupp på ett 10-tal skådare gör entré så jag lämnar men tillbringar många timmar på stigarna utmed kanalerna innan lokalbussen tar mej tillbaks till Alcudia.
   Sen eftermiddag sitter jag vid en strandbar nere vid havet i skydd av en skuggande poppel. Flera rödnäbbade trutar patrullerar stranden. Den var tidigare en mycket sällsynt trut men är nog betydligt vanligare nu. Hursomhelst, vacker är den, och det blir några fina foton på nära håll. Kväll på balkongen med utsikt över Pinar-halvön. Nattskärra spelar.


Albufera


Alcudia


Silkeshäger


Strandpipare


Gravand
 

        Dag 4-7 >>