Dag 1-2    3    4    5    6    7-8
Els PortsRäven tar en kaninVingbredd 2,7 meterVallmo

Els Ports Nature Park och gammatning

22 maj - Els Ports naturskyddsområde med sina vackra vattendrag, vilda klippor och djupa raviner är ett populärt utflyktsmål. Här trivs såväl naturälskare som alpinister och vandrare. Det finns flera toppar över 1000 meter och den högsta är Mont Caro på 1 442 meter. Parken hyser en mångfald av olika biotoper och har inom sina gränser en rik flora och fauna. På dom norra sluttningarna dominerar alpina arter, medan dom sydliga har mer medelhavskaraktär. Orådet var tidigare en naturlig gräns mellan regionerna, Katalonien, Aragonien och Valencia.
   Det blir åter en tidig morgon för att vara på plats i Valderrobres vid 9:30 då utfodringen av gamarna startar. Utfodringen drivs ideellt av en man som har en kaninfarm och döda djur blir till ett välkommet tillskott för dom allt mer trängda gamarna. Gamarna är ju ingen rovfågel i den bemärkelsen att dom kan fånga levande byten, utan lever uteslutande av as. Sedan EU beslutat om förbud att mata gamarna med nötdjur (galna ko risken) har situationen för Spaniens gamar försämrats.
   Vi anländer i god tid och går den branta stigen upp mot utfodringsplatsen. Gömslet når vi via  en tunnelliknande konstruktion av trä. Detta för att inte gamarna ska se oss när vi lämnar den täta pinjeskogen. Väl på plats ringer Cristian - showen kan börja. Gamarna har redan samlats i dom närmaste träden och när maten väl är levererad fylls platsen av mer än 100 gåsgamar som under vild tumult sliter i kropparna. Roligt att se är hur räven på smart maner två gånger lyckas få med sig kaniner hem till lyan.
   Den här dagen besöker bara en smutsgam platsen, likaså en svart glada, fem korpar och några sädesärlor.
   Vi tar lunch vid en liten flod i det behagliga landskapet. Några passar på att svalka fötterna i strömmen. Över ett fält av vallmo ger ett par av hökörn en flyguppvisning samtidigt som vi har fler sommargyllingar och svarthakad buskskvätta, brandkronad kungsfågel och hämplingar. Tornfalken tycks vara den vanligaste falken i området och vi ser ingen pilgrimsfalk under hela resan. Resans enda dvärgörn ses också den här dagen.
   Uppe på en av dom karga bergssidorna upptäcker vi två iberiska stenbockar. Båda har ganska små horn och en av reseledarna blir kanske lite stött när jag påpekar det. Men det skulle snart bli bättre när vi ser en stor bock med imponerande horn i en skogsglänta.
   På kvällen äter vi lammstek  efter sedvanlig artgenomgång på Delta Hotel i Deltebre.
Gamarna matasHögsta gamenGåsgamarPorts Nature Park
 
       
<< Dag 5       Dag 7-8 >>