Nedslag runt Vättern - Augusti 2010

 

Vättern och södra delen av Visingsö från Grännaberget


Ljuset och molnformationerna skiftar snabbt vid Vättern och Grännaberget är en bra utsiktspunkt att uppleva det på


Vättern och Visingsö


Gränna


Grännaberget


"I grevens tid" lägger Ebba Brahe ut från Visingsö på väg till Gränna


Visingsborgs slottsruin. Slottet var medelpunkten i det Braheska grevskapet som bredde ut sig på båda sidorna av Vättern


Brahekyrkan


Brahekyrkan är uppförd på 1600-talet på murresterna av Ströja medeltidskyrka. Kyrkans ganska enkla yttre skvallrar på inget sätt om den praktfulla barockinteriören. Det var tänkt att ätten här skulle få en en värdig grav- och minneskyrka. Nu blev det ändå så att Per Brahe liksom sin farfar gravsattes i Östra Ryds kyrka i Uppland. Andra medlemmar av ätten vilar i kyrkan, däribland Margareta Brahe, vars make Johan Sparre halshöggs i Kalmar 1599.


 Brahekyrkan

 
Den 360 ha stora ekskogen planterades med början på 1830-talet för att förse flottan med skeppsvirke


Utsikt från visingsöborgen i Näs på södra delen av ön. Vy mot smålandssidan


Utsikt från visingsöborgen i Näs på södra delen av ön. Vy mot västgötasidan


Största delen av ön består av jordbruksmark


Mot västgötasidan


Remmalag. Öns hästdroskor har i över 100 år skjutsat turister från hamnen.


Visingsborg


Gränna hamn


Polarfararen S. A. André, "Grännabygdens mest kända galning" en viss K-märkt partiledare må ursäkta


Alvastra klosterruin. Cistercienskloster  som påbörjades av franska munkar 1143. Klostret förföll till ruin under reformationen på 1500-talet


Från Ombergs hjässa 261 m. ö. h. Fin utsikt över Vättern, Tåkern och Östgötaslätten. Vid klart väder kan man blicka ut över fyra landskap och ett trettiotal kyrkor.


Omberg


Olshammarsgården är Verner von Heidenstams födelsehem. Under 1320-talet ägdes gården av Ulf Gudmarsson vars maka var den Heliga Birgitta.


Stigmanspasset i Tivedens nationalpark. Tiveden är ett biologiskt gränsområde mellan nordliga och sydliga arter. På myrarna kan man hitta dvärgbjörk en buske som ju annars mest finns i Norrland. Den tretåiga hackspetten är här nära sydgränsen för sin utbredning.


Fagertjärn i Tiveden


Fagertjärn


Fagertjärn är känd som den röda näckrosens ursprungliga växtplats i Europa. Blommar från mitten av juli till mitten av augusti


Fagertjärn


Fagertjärn


Vid Karlsborg


Karlsborgs fästning - "rikets reservhuvudstad"


Karlsborgs fästningsmuseum


Garnisonskyrkan stod klar 1866 efter 24 års byggnadstid. Förutom att fungera som en militär kyrka skulle den samtidigt vara plenisal för riksledningen i krigstid. Kyrkan är byggd i s. k. nygotisk stil med fem skepp och är mycket vacker. I mittskeppet hänger den berömda bajonettkronan av 276 bajonetter från gevär m/1861. Kronan har en omkrets av 7,5 m, är 4,3 m hög och väger 500 kg.


Bodafors folkskola 2010. På hemväg från Vätternbygden gjordes ett kort stopp i Bodafors. Skolan där jag gick första och andra klass står kvar, men biografen där jag såg min första film (Åsa Nisse) var riven.