Luzern och Mont Pilatus - Zermatt - Gornergrat - Vid Genčvesjön - Rothenburg ob der Tauber
MatterhornZermattAlpinistkyrkogårdZermatt
 

Schweiz 8 - 15 juli 2007

Zermatt - Med den klassiska Glaciärexpressen kommer man ända in i byn efter en färd på åtta timmar från St.  Moritz. Dom flesta som kommer om vintern för att åka skidor kommer dock från Genčve eller Zürich och byter till Matterhorn-banan i Visp eller Brig.
   Turismen började redan på 1830-talet med engelsmän som kom för att bestiga Matterhorn. 1865 nåddes toppen för första gången av sju klättrare som leddes av Edward Whymper . På nervägen omkom fyra män när de störtade strax under toppen. Bland de omkomna var två lokala bergsguider (far och son) som ligger begravda på Zermatts alpinistkyrkogård. Idag finns fasta rep eller vajrar på svåra passager, vilket dock inte har hindrat dödsstörtningar.
   Zermatt är en bilfri by och det är normalt att gå mitt i gatan. Man måste bara se upp för dom elektriskt drivna nyttobilarna som åker nästan ljudlöst. Vill man besöka Zermatt och har bil med sig måste den ställas i Täsch på särskild parkering och sedan fortsätter man med tåg eller buss till Zermatt.
   Byn har en hög mysighetsfaktor med sina trånga gränder och gamla hus. Dessutom omges byn av 28 alptoppar över 4000 meter med världens mest fotograferade berg  Matterhorn i centrum. Det 4478 meter höga "King of Mountains" lär förresten vara en av världens mest använda varumärke, inte minst känt är ju Toblerone. 
   Jag tittar in på Alpin Center där man kan beställa vandringsturer under ledning av erfarna bergsguider, eller varför inte en träningstur innan bestigningen av Matterhorn.
   Vad sägs om Pollux 4091 m, 5-6 timmar ā 2000 sek, eller Riffelhorn 2928 m, dagstur ā 1700 sek. Ja det får väl bli nästa gång. Helt klart är Zermatt en by som jag kommer att längta tillbaka till. Dock gäller det att ta med den stora plånboken - för det är dyrt. Räkna med en prisnivå 20% högre än i Sverige för transporter och på restauranger.
   Det är sen eftermiddag och jag är ensam kvar i byn. Dom andra har åkt iväg för att bese Europas högst belägna vinodling i Oberwallis,  på 1100 meters höjd. Jag tar tåget till Täsch där jag byter till Matterhorn Gotthard Bahn och en hisnande men vacker transport till den lilla bergsbyn Stalden där middagen väntar på hotell Ackersand.
Matter VispaAlpinistkyrkogårdZermattAlpinistkyrkogård