Dag 1    2-3    4    5    6    7
Azorerna - São Miguel 28/6 - 5/7 2004
 
 

Marinan


Pir vid marinan


Ponta Delgada


Ponta Delgada

Azorerna består av nio öar och ligger långt ute i Atlanten, 130 mil väster om Portugal och 270 mil öster om Nordamerika. Jag flög från Sturup utan mellanlandning och restiden är ca fem timmar. Öarna fick sitt namn av de portugisiska sjömän som upptäckte ögruppen omkring 1430. De trodde att de många ormvråkar som syntes i luften var glador som heter acores på portugisiska.
    Azorerna tillhör den Atlantiska ryggen och är av vulkaniskt ursprung. Här och var kan man ana vad som försiggår under ytan  genom varma källor och svavelstinkande, bubblande hål i jordskorpan.
Vädret påminner en del om det svenska med snabba växlingar mellan sol, blåst och regn. Om sommaren ligger temperaturen mellan 20-25 °C, ett par grader kallare i vattnet och hög luftfuktighet.

28  juni - Vi ankommer punktligt till flygplatsen som ligger utanför Ponta Delgada på huvudön São Miguel. En kort bussfärd och jag får mitt rum på anrika Hotel Acores Atlantico, beläget vid strandpromenaden mittemot småbåtshamnen. Jag beger mig till fots längs strandpromenaden som är livligt trafikerad men med en bred trottoar mot havssidan in mot centrum. I vattnet bland några stenar i hamnbassängen upptäcker jag en silkeshäger som ser rolig ut med svarta ben och gula tår. Den har förmodligen navigerat ordentligt fel från Portugal eller Afrika.
  Ponta Delgada är regionens huvudstad med 40 000 invånare. Här finns en mängd restauranger och affärer. Prisnivån är lägre än i Sverige. Gatorna i centrum är smala och dom oftast vita husen har vackra balkonger i järn. Jag beger mej ut på den 1 500 meter långa hamnpiren där det enligt ryktet ska gå att se rosentärnor. Detta misslyckas dock, men många fisktärnor och en ensam roskarl låter sig beskådas i det allt bättre vädret. Nere vid hamnen finns fortet Sao Bras som byggdes under 1500-talet som skydd för staden. På fasaden finns en stor relief till minne av stupade i första världskriget.
   Jardim José do Canto är en botanisk trädgård med träd och växter från hela världen. I parken sjunger svarthättor och forsärlan är allmän. Den azoriska varianten av rödhake tycktes ha en större orange fläck under hakan än den svenska motsvarigheten. Kvällen tillbringas på marinan i samspråk med några tyskar som seglat hit från Sydafrika.


Ponta Delgada


Ponta Delgada


Ponta Delgada


José do Canto

        Dag 2-3 >>