Dag 1    2    3    4-6   
Island 21 - 26 maj 2013
 

Breiðafjörður


Breiðafjörður


Breiðafjörður


Fjällripa

 


23 maj
-
Vaknar till en helmulen dag och 2° C. Det ser verkligen inte bra ut för dagens båttur på Breiðafjörður, men turen beställdes från Sverige och kan inte ändras. På vägen mot Stykkishólmur stannar jag till vid Berserkjahraun, ett lavafält med förvridna former. Strax innan Stykkishólmur ligger berget Helgafell (Heliga Fjället) som ger fin utsikt över landskapet och den lilla staden. Stykkishólmur är en handels- och fiskehamn berömd för sin hälleflundra och sina skaldjur. Bilfärjan Baldur går i trafik tvärs över fjorden till Brjánslaekur i det nordvästra fjordområdet.
   Lika vacker som Breiðafjörður var igår, lika grå och kontrastlös är den vid klockan 11:00 när vi lägger ut från hamnen. Det finns en stor salong med servering under däck, vilket är skönt eftersom det börjat regna. Breiðafjörður har ungefär 2 500 öar, ingen vet riktigt säkert, minst tre av dem heter Grimsey. Båten går helt nära öarna och ger fina tillfällen att se lunnefåglar, häckande toppskarv, stormfågel, tobisgrissla, tretåig mås och flera andra havsfåglar.
   Islands starkaste tidvattenström får havet att koka trots att det är vindstilla. Det stiger upp märkliga virvlar, som det tycks ur djupen och speciellt mellan två öar formligen rusar vattnet fram. I en större vik låter man trålen gå och ett fång av havets läckerheter hivas ombord att smaka för den som vill.
   Efter havsturen åker jag till södra delen av Snaefellsnes via väg 56. Här finns inga naturliga hamnar och det är därför mycket glest befolkat, egentligen bara enstaka bondgårdar i ett platt kustlandskap. Strömänderna är borta men det gör inget eftersom det är meningslöst att fotografer i det miserabla vädret.
   Efter en snabb förflyttning över bergen till dom mer befolkade norra delarna klarnar det upp något och en rödspov kan fotograferas. Vid Rif ses 20-tal prutgäss, en spetsbergsgås, enkelbeckasin och dom överallt närvarande småspovarna.
   När jag sitter i bilen vid Grunðarfjörðurs hamn kommer en enorm fallvind uppifrån bergen som får bilen att vackla från sida till sida. Jag försöker gå ut men det är omöjligt att gå upprätt, riktigt kusligt faktiskt.
   "Hemma" vid Sudur Bar upptäcker jag att ett par fjällripor har sitt revir i trädgården. Dom är ganska oskygga och kan fotograferas på ca tio meters avstånd. Rödvingetrastarna verkar också stationära och sjunger vackert. Ett par kustlabbar gör dagliga besök på ängen där dom tåliga islandshästarna betar. 
  


Breiðafjörður


Breiðafjörður


Breiðafjörður


Rödvingetrast

 

˂˂ Dag 2                  Dag 4-6 >>