Dag 1    2    3    4-6   
Island 21 - 26 maj 2013
 

Kirkjufell


Väg 54

Arnarstapi


Skarðsvik  


 


24 maj
-
Gråmulet, lätt regn och 5° C på morgonen. Det mest trista med det här vädret är att det är ganska meningslöst att fotografera.  Återigen väg 56 till dom södra delarna. Ett 100-tal sångsvanar betar gräs i det platta kustlandskapet. Själva glaciären, Snaefellsjökull ligger inbäddad i moln och regn. Faktum är att jag ännu inte sett toppen (1446 m.ö.h.) där glaciären finns.
   I dom små lagunerna/insjöarna finns oftast ett par smålommar och simsnäppor som virvlar runt på karakteristiskt vis. Den lilla byn Arnarstapi har en fin naturhamn, stormfågel och tretåig mås kan ses på nära håll. Kuststigen mellan Arnarstapi och Hellnar är en av Islands vackraste vandringsleder men i det ruggiga vädret går jag bara några hundra meter. Från Arnarstapi utgår toppturer till glaciären och det var tänkt att jag skulle åka en banddriven snowcat dit upp. En sådan tur kräver bra väder med fri sikt för att vara meningsfull. Idag kan man lika gärna dra en säck över huvudet - det blir billigare.
   På halvöns nordvästra spets finns en fyr och ett fågelberg med häckande spetsbergsgrissla. I samma område finns Skarðsvik, en liten strand med gyllengul sand i kontrast till det omgivande svarta lavalandskapet.

25 maj -I stort sett samma väder som igår. Först gör jag en tur mot öster och den långa bron som finns nära Sudur Bar. Här finns ett 100-tal havssulor som dyker efter sill i det trånga sundet. Från hög höjd fäller dom ihop vingarna och störtar mot vattenytan.
   I hopp om att vädret ska klarna upp tar jag sikte på Arnarstapi igen, den här gången över bergsväg 54. Lång uppförsbacke och temperaturen sjunker. Dimman ligger som en slöja över landskapet och stora snöfält breder ut sej. På toppen finns en räddningshytta. Den södra sidan av halvön ligger i ett töcken av dimma och regn, så en topptur är bara att glömma.
   Londrangars basalt-klippor är vad som återstår av en krater som eroderats av havet. Bönderana i området skördade aldrig hö här eftersom det var en hemvist för älvor. Saxholls krater ligger som en jätteklump i landskapet och jag går upp till toppen. Säkert fin utsikt vid fint väder.

26 maj - Hemresa. Flyget en timma försenat.


Olafsvik


Arnarstapi


Londrangar


Rödspov
 

˂˂ Dag 3