Dag 1-3    4    5-6    7-8    Birds of Lesvos               
MolivosEftalou
 


Petra reservoar
 


Skala Sikaminias
 


PetraSheep Fields

Lesvos 6 - 13 maj 2012

6 maj -  Så var det dags för ett återbesök på den grekiska ön Lesvos i Egeiska Havet. Jag brukar aldrig besöka samma resmål fler än en gång, men nu var syftet att försöka få några bra fotografier av öns fåglar. Lesvos fåglar verkar vara mer oskygga än på andra platser och därför mer lättfotograferade.
   Dagen börjar med en tre timmar lång tågresa genom ett vårfagert Sydsverige till Kastrup. Vid incheckningen i terminal 2 är det ovanligt lugnt och efter sedvanliga rutiner börjar den tre timmar långa resan med det mest vedervärdiga av alla transportmedel - flyg. Busstransporten till öns norra sida och den lilla byn Petra sker i mörker, vilket är skönt då jag vet vilka hiskeliga stup som finns på andra sidan bussfönstret.
   Vid 23.00 är jag framme vid hotell Sunshine. Rummet har en jättelik balkong med utsikt över havsbukten som är omgiven av höga berg i tre väderstreck. Natten är stjärnklar, Karlavagnen står i zenit och fladdermössen flyger ljudlöst föbi.


7 maj - Klockan ringer 06.00, tupparna har vaknat och bortom Molivosbergen börjar en blek gyning. En pilgrimsfalk drar snabbt mot öster och nattens fladdermöss har nu ersatts av svalorna. Det är hus-, ladusvalor, tornseglare, och som det senare skulle visa sej en och annan klippsvala som i flykten dricker vatten ur hotellets swimmingpool.
   Hyrbilen anländer punktligt klockan 09.00. Det är en Opel Astra utrustad med den nödvändiga AC:n. Lesvos är greklands tredje största ö till ytan och om man vill se något utanför närområdet är det nästan nödvändigt att hyra en bil.
   Närområdet ja, det blir vad som gäller för min fösta dag på ön och färden går mot Molivos. Vid Kavaki har redan ett flertal fågelskådare samlats för att få se dom mycket vackra svarthakade sångare som har sina revir här. Uppe på höjden högt över staden ligger Molivos antika borg med fin utsikt, särskilt solnedgångarna om kvällen. Det har redan blivit olidligt hett och intressanta fåglar är medelhavsstenskvättor och alpseglare.
  
Borgen till trots, år 1462 intogs ön av turkarna och blev en del av det Ottomanska riket. Först 1914 kom ön under grekiskt styre och dom turkiska influenserna gör sig fortfarande gällande, vilket inte minst gäller maten.
   Nu börjar en vild klättring upp i bergen mot Skala Sikaminias. Den gula ginsten och den för året ovaliga blomsterprakten gör det till en vacker resa. Av fåglar noteras turturduvor, vid Petra damm tornfalk, rödstrupiga sångare,  brunand och vid Skala två skarvar.

8 maj - Tidig morgon 05.30 och ett besök vid närliggande Kavaki. I soluppgången faller ljuset fint över sångarnas häckbiotop och jag  får några skapliga   bilder på  dom svarthakade
sångarna.
Här fanns också blåtrastar, svarthuvade sparvar, jämte mer vanliga fåglar som vi känner från Sverige t ex steglits och hämpling. Efter någon timme anländer en buss med 22 skådare från Danmark och det är dags att lämna den här fina lokalen.
   Nu går färden mot söder, en serpentinväg över höga berg med vidunderlig utsikt. Dom värsta kurvorna får tas med 2:ans växel, men till slut är jag framme i Skala Kalloni. East River hyser fortfarande lite vatten och här finns ek- och cettisångare, sydnäktergal, grönbena och inne i byn en högväxt palm men en koloni av spanska sparvar. I området nära själva saltsalinerna går tre svarta storkar tillsammans med bronsibis, dvärgrördrom, ägretthäger, 10-tals biätare drar fram över den platta slätten och slår sej ner i några torrträd. Tyvärr inte tillräckligt länge för att låta sej fotograferas.
   Sen eftermiddag letar jag efter Metochi Lake som tidigare brukade kallas Inland Lake. Den lilla sjön som egentligen är en utvidgning av West River var svår att hitta, men efter en timme på dom små grusvägarna hittades den till slut. Här fanns natthäger, smådopping, och rörhöns. På våren hyser lokalen mindre sumphöna. Bästa tiden att se dom är tidigt på morgonen och fågeln är en art som missades 2007. Den skulle bli en av få "nya" fåglar i år.
PetraKavakiSkala SikaminiasPetraPetraMetochi Lake

       
        Dag 4 >>