Dag 1-3    4    5-6    7-8    Birds of Lesvos               
AchladeriMount Olympus
 


Mount Olympus

 


Kalloni Saltpans

Dag 4 Achladeri, Agiassos kastanjeskog, Papiana

9 maj - Lesvos är en ö med mycket varierad natur. Här finns det mesta man kan tänka sig: slättlandskap, olivlundar, kastanjeskog, heta källor, karga berglandskap, vulkaniska områden och fina stränder. Dagens färd går mot söder, och Achladeri är ett slättlandskap med våtmarker och pinjeskogar. Pinjeskogarna på öns sydöstra delar är hemvist för en fågel som bara finns på Lesvos i hela Europa: Krüpers nötväcka. Det var mycket folk som kommit för att se fåglarna den här morgonen, och vi fick se dom två vuxna fåglarna mata ungarna (4-6) i en ihålig tall.
   Fortsätter vidare söder ut och åker genom byar och städer där flockvis med apatiska unga män hänger på uteserveringarna med en kaffe och den obligatoriska stinkadoren. Framme i Polichnitos finns det heta källor som håller en temperatur på 70
°C och mycket aktiva härfåglar som ropar i alla väderstreck. En sak är märklig under den här majveckan: det är att man ser så få rovfåglar. Jag hade t ex inga ormörnar eller aftonfalkar. Förklaringen är troligen att vädret varit för fint den senaste veckan så att fåglarna redan har gett sig av till häckningsplatserna längre norr ut.
   Nära Mount Olympus och byn Agiassos, vid en rastplats i pinjeskogen intas frukost och fler nötväckor hörs. Dom är inte alls så ovanliga på ön, och man beräknar att det finns ca 600 par.
   I anslutning till Agiassos och på Mount Olympus sluttningar finns en unik skog, bestående av främst kastanjeträd men med inslag av lönn, olivlundar och flera andra trädslag som jag inte vet namnet på. Skogen är en verklig pärla och föga känd bland turister, inte ens fågelskådarna verkar hitta hit. Dom brukar ju tillsammans med bergsklättrarna vara dom första att upptäcka vackra, unika naturtyper, som sen ofta förvandlas till kända turistorter, ta t ex Zermatt i Schweiz.
   Stigen uppför berget börjar nära den lilla kyrkan. Här sägs evangelisten Lucas ha skapat ikonen Maria och många ortodoxa vallfärdar hit. Först går stigen som i en grön tunnel av lövverk som sluter sej och utestänger himlen. Kören av småfåglar består av många stämmor: bofink, rödhake, gärdsmyg, stenknäck, för att nämna några. Till en början finns små kolonilotter på båda sidor där det odlas allt från lök till apelsiner.
   Det är hett nu men jag fortsätter ca 1,5 timme vidare uppåt, man vill veta vad som döljer sej bakom nästa krök i det här fascinerande landskapet. Snart är jag i jämnhöjd med Mount Olympus 967 m. ö. h. med sina militära anläggningar på toppen. Varje högre berg på ön är utrustad med militära installationer och det verkar som om man väntar sej en invasion vilken dag som helst. Men det är klart, det skedde ju på Cypern!
   Kvällen vid Kalloni Saltpans, inte mycket nytt, brushanar, vit stork, dvärgrördrom, tofslärkor, styltlöpare, mosnäppor, skärfläcka, etc. 26°C på dagen, 14°C på morgonen. Behagligaste tiden är mellan 06.00 - 10.00 och efter klockan 20.00.
Mount OlympusMount OlympusAgiassosKalloni Saltpans

       
˂˂ Dag 1-3       Dag 5-6 >>