Dag 1-3    4    5-6    7-8    Birds of Lesvos               
GinstIpsilou kloster
 


"Grand Canyon"

Dag 5 - 6 Skala Kalloni, Metochi Lake, Sigri, Faneromeni

10 maj - Kör på morgonen den nu inte fullt så avskräckande bergsvägen till Skala Kalloni och vidare till Metochi Lake. Ett tiotal skådare är redan på plats när dom första solstrålarna träffar bergen. Två mindre sumphöns ses fint där dom spatserar bland vattenväxterna vid motsatta stranden. Fortsätter vidare till Papiana strax utanför S. Kalloni. Där vid skolan i en eucalyptusallé, i ett jättelikt träd sitter en hornuggla. Jag lyckas få några bra bilder av den innan den försvinner  bakom stammen dold av lövverket, där den har sitt bo.
  
Nästan mittemot, i ett eucalyptusträd sitter en annan uggla. Det är den lilla gråa dvärguven (20 cm hög) som nästan smälter samman med den grå trädstammen. Ljuset faller in fel där den sitter tätt utefter stammen och jag beslutar att försöka vid en annan tidpunkt i morgon.
  
Vid Kalloni Saltpans finns sju svarta storkar, en rödstrupig piplärka, två fältpiplärkor, skäggtärnor, grässångare och olika hägrar tillsammans med dom vanliga vadarna.

11 maj - Lång resa så långt västerut man kan komma på ön. Till Sigri och Faneromeni. Första stoppet vid en stor olivlund där det ska finnas olivsångare. Härfåglar ropar men av olivsångarna inte ett spår. "Grand Canyon" är en tre kilometer lång sprickdal med en bäck i botten där grodorna förde ett förskräckligt "oväsen". Här fanns klippnötväcka, blåtrast och mästersångare.
  
Framme vid Ipsilou kloster blir landskapet allt mer kargt, det finns knappast några träd, ett vilda västern-landskap. Den här gången kör jag bil ända upp till klostret. Det är 14°C och blåser hårt men jag får fina bilder på en gulgrå sparv som sjunger i en brant sluttning.
   Framme i Faneromeni blir det mycket törnskator, svartpannad och rödhuvad. I den nästan uttorkade flodbädden badar ett 20-tal gulärlor och några rallhägrar går på jakt. Plötsligt kommer bud om att en sporrvipa går på ett fält jämte grusvägen som leder ner till stranden. Det blir en snabb förflyttning och mycket riktigt, där finns den, makligt promenerande. Det blir tillsammans med sumphönan den andra "nya" arten 2012.
Vid "Grand Canyon"FaneromeniPetra

       
˂˂ Dag 4       Dag 7-8 >>