Dag 1-3    4    5-6    7-8    Birds of Lesvos               
NapidalenPetra
 


Olivblommor

Dag 7 - 8 Napidalen, Skala Sikaminias, Petra

12 maj - Tidig start 05.30 till Napidalen över Kalloni och Agia Paraskevi. Det blir en het dag med 18°C redan från start. Bilen parkeras uppe vid stora vägen och en vandring ca tre kilometer in i den vackra dalen börjar. Mastörnskatorna är vanliga här och låter mycket likt olivsångarna. Risk för misstag finns. En kör av olika fågelstämmor ljuder och en farmare kommer ridande på sin åsna, en medeltida syn. Törn-, mäster-, rödstrupiga sångare olika röster i den stora kören tillsammans med koltrast, talgoxe, balkanmes och många fler.
   Olivsångarna, ja det är knepiga fåglar men jag lyckades ändå se några när dom flög mellan olika träd och buskar, men det var inga bra observationer. Uppe på höjden vid en fårfarm håller en familj av vanlig nötväcka till och masktörnskatorna tycks finnas överallt. Nu har flugor och knott blivit en riktig plåga och jag retirerar ner på lägre nivåer.
   Jag kör en annan väg hem, över Madamados och stannar vid en fin rastplats utanför Sikaminea där man har utsikt mot Turkiet, sluttningen ner mot havet och bergen in mot land. Två örnvråkar visar sej snart och skruvar över sluttningen. Det är en mycket örnlik fågel. Plötsligt sitter den i toppen av en elstolpe ca 100 meter bort. Det borde kunna bli hyfsade bilder med det avståndet så jag hämtar tuben från bilen och monterar kameran. Nu har det blivit en liten folksamling på den lilla rastplatsen - du är aldrig ensam som fågelskådare på Lesvos - på gott och ont. På kvällen kommer hyrfirman och hämtar bilen vilket innebär sovmorgon, den första under veckan.

13 maj - Hemresa i eftermiddag och dagen tillbringas i Petra och på stranden. Dom sista intressanta fåglarna blev alpseglare och några klippsvalor som drack vatten ur hotellets pool.  Jämfört med 2007 blev det färre fåglar i år trots att resan skedde en vecka tidigare. Mycket nöjd var jag med "bestigningen" av Mount Olympus och en del fina fågelfoton.
PetraPetraMalmö

       
˂˂ Dag 5-6