Luzern och Mont Pilatus - Zermatt - Gornergrat - Vid Genèvesjön - Rothenburg ob der Tauber
Fehmarn BältBrant resaDrachenwegAlphornMolnen skingrasLuzern
 

Schweiz 8 - 15 juli 2007

Luzern och Mount Pilatus - I Baunatal strax utanför Kassel får vi problem med bussens bromsar. Jag passar på att bekanta mej med Baunatal medan bussen repareras, vilket tar hela förmiddagen. Klockan 11:45 kommer chaufför och guide tillbaka med en reparerad buss och resan går vidare. Vi passerar Frankfurt och Karlsruhe innan vi via en krumelur in i Frankrike (för att slippa moms på vägavgifter) rullar in i Schweiz vid Basel. Strax ser jag den första bruna gladan. Det skulle bli åtskilliga fler särskilt runt Genèvesjön. I Luzern tar vi in på ett trevligt hotell i centrum av staden.
   Efter frukosten åker vi några mil söderut till Alpnachstad för att ta oss upp till bergstoppen Mount Pilatus på 2132 möh. I Alpnachstad startar världens brantaste järnväg. Lutningen är som mest 48 grader och vi åker med ett  kugghjulståg, en konstruktion som kan klara den enorma stigningen. Nu sitter man inte som man skulle kunna tro lutad bakåt under färden utan rakt. Stolarna är vinklade.
   I 30 minuter bär det brant uppför. Vi tittar ner på grantopparna och kor som betar på dom frodiga alpängarna. En flock alpkajor drar fram över sluttningen. Vid ca 1500 meter åker vi in i dimman och allt blir grått och kontrastlöst. Under natten har det snöat och ett 7 cm tjockt snötäcke ligger kvar. Det råder fullt snöbollskrig mellan en grupp japaner och en schweizare blåser alphorn.
   Jag går den sk Drakvägen som är uthuggen i klippan och delvis består av tunnlar. Trots att det finns räcken är det obehagligt på det isiga underlaget. Plötsligt skingras molnen och landskapet under oss blir synligt. Vi ser Luzern vid Vierwaldstättersee, Alpnacher see och flera mindre byar eller städer.
   När Richard Wagner besteg Pilatus 1859 blev han överväldigad av den hänförande utsikten. Efter honom har många berömda personer besökt berget bla drottning Victoria av England, Spaniens kung Don Carlos, polarforskaren Lincoln Ellsworth för att nämna några.
   Nerfärden sker med gondolbanan till mellanstationen Fräkmüntegg , där byter vi till mindre "äggkorgar" som tar oss ända ner till Kriens där vår buss väntar. Hela nerfarten tar 35 minuter och det finns gott om tid att njuta av utsikten och fåglarnas sång som hörs väl under den nästan helt tysta resan.
   Under eftermiddagen finns det tid att bekanta sej med den exklusiva staden Luzern. Jag beser det berömda Lejonmonumentet uthugget i klippväggen efter en modell av Thorvaldsen. Monumentet är till minne av de schweizergardister som försvarade Tuilerierna 1792. Den övertäckta träbron Kapellbrücke  förbinder över floden Reuss det gamla Luzern med den moderna staden. I sjön finns skäggdoppingar och en ensam rödhuvad dykand.

   Resan fortsätter västerut över Brünigpasset på 1008 m. Brienzer-  och Thuner see passeras. Bruna glador ses i mängder. Vid Bern kör vi söderut på motorvägen ner till Genèvesjön där vi ska bo i Cully vid sjöns norra strand.
   
   
BaunatalNysnöLucka i molnenVierwaldstätterseeKriensKapellbrücke