Luzern och Mont Pilatus - Zermatt - Gornergrat - Vid Genèvesjön - Rothenburg ob der Tauber
Rothenburg"Julaffären"Rothenburg
 

Schweiz 8 - 15 juli 2007

Rothenburg ob der Tauber - Hemresan börjar redan i Locarno vid Lago Maggiores norra strand. Dit kom vi med tåg från italienska Domodossola. Centovallijärnvägen bjuder på ett alplandskap av mer sydländsk prägel och tar ca två timmar. Vi åker genom tunnlar och över broar, ser vingårdar och små byar uppe i bergen vars enda förbindelse med omvärlden måste ske med linbana.
   Från Locarno åker vi mot norr och passerar St. Bernardinopasset i den italienskspråkiga kantonen Ticino. Snart åker vi in i kantonen Graubünden där man talar rätoromanska som är ett av Schweiz fyra officiella språk.
   Vi åker genom Lichtenstein på väg mot Bodensjön och Walzenhausen. Uppe på kullarna bland betande kor och med panoramautsikt över Bodensjön väntar vårt hotell.
   Via österrikiska Bregenz når vi tyska motorvägar och gör ett lunchuppehåll i den medeltida staden Rothenburg ob der Tauber.

   År 1631 under det trettioåriga kriget gjorde den protestantiska staden motstånd i hopp om att de svenska trupperna skulle undsätta staden. Så skedde nu inte utan staden erövrades av de kejserliga trupperna under general Tilly. Staden skulle skövlas och brännas men detta hidrades av ett vad. Om någon kunde tömma en bägare på 11/4 liter  vin så skulle staden skonas. Den f.d. borgmästaren Nusch svepte vinet, en händelse som man firar än i dag.
   I Rothenburg finns ett totyrmuseum och
en känd affär som året runt bara säljer julsaker. Efter att ha gått runt i affären som har 62 000 artiklar med anknytning till julen känns det som att man kunde hoppa över nästa jul. Ute i friska luften snappar man som en halvdöd fisk efter luft. Och luft finns - i form av ett storband från USA, Pennsylvania. Dom blåser luften ren med sin entusiasm, i klassiska såväl som mer jazzinspirerade verk.
   Utan större köer på autobahn når vi Kassel för övernattning och i Malmö är resan slut!

   
SkytfönsterRothenburgAutobahn